Et fantastisk projekt

Et projekt der hviler i sig selv – sådan kalder Palle Graubæk fra Naturstyrelsen projektet med at bringe en del af Højsandet tilbage til, hvordan det oprindeligt så ud. Det er Rørvig Foreningsråd, der står bag dette naturrenoveringsprojekt, foreningen tog for nogle måneder siden initiativet til projektet, og kontaktede derfor  kommunen, fredningsmyndighederne, lodsejer og Natustyrelsen  hvorefter projektet blev realiseret.

Scan0012

Højsandet der var en del af sandflugtsbekæmpelsen, er en indlandsklit, der strækker sig fra Dybesø til Rørvig by, og som steder når op i en højde af 15 meter. Den er dannet omkring et risgærde, som bønderne flettede i 1700 tallet, for at hindre sandet i at brede sig over hele halvøen. Ved anlæggelsen af en vej i 1950´erne fandt man 10 meter nede resterne af risgærdet.

Der er tre stier, en på toppen og en på hver side. Træerne ved Højsandet havde nået en højde, der gjorde at udsigten  som vores forfædre kunne nyde, var forsvundet. Men nu er det muligt igen at opleve denne vidunderlige udsigt på toppen af Højsandet. Nu kan man igen stå på ryggen af klitten og nyde naturen og udsigten som i gamle dage.
Et projekt der hilses velkommen, hvor man har bevaret nogle af de malerisk forkrøblede træer, der er formet af mange års vind og vejr, og som har været et motiv for mange billeder gennem årene.

Nordvestnyt bragte d. 29/1-2015 en artikel om dette projekt.

img473