Badehoteller i Odsherred – 2. del

Rørvig Bad

Her i 2. del drejer det sig om Strandhotellet ”Rørvig Bad”, der stadig ligger ved Dybesø. Stedet er også kendt om ”Missionskurstedet”. Placeringen fejler intet, tæt ved Højsandet og med en smuk udsigt over Dybesø. Tidligere, før træer og sommerhuse skød op, var der en uovertruffen udsigt ud over Kattegat fra hotellets terrasse. I dag skal man op på balkonen for at se samme udsigt.

Historien
Rørvig Bad blev opført i 1907 efter tegning af arkitekten Erik Kragh. Hotellet var forsynet med balkoner, hvorfra man kunne se ud over landskabet og nyde solnedgangene, hvilket hotellet anbefalede sig med.

Hotellet blev opført af fru Bauditz, svigerdatter til forfatteren Sophus Bauditz. Hun drev dog kun hotellet et par år. Derefter var det i 15 år bortforpagtet til mange forskellige, men det gik ikke alt for godt. Således fik grosserer Liebgodt i 1914 en bøde fordi han havde drevet restaurant i etablissementet uden næringsadkomst (næringsbrev). Hr. Liebgodt havde søgt bevillingen, men forsætte selv om han havde fået afslag. 50 kr. i bøde måtte han derfor betale efter sæsonens afslutning.

I Turisthåndbogen fra 1911 kunne man læse: Beliggenheden danner udgangspunkt for smukke spadsereture, såvel langs Kattegat til plantagen, som over Højsandet til Nørrevang og Langesø. Og “miss Frida Nielsen” fra London, der er grundig inde i alt vedrørende badehotel-livet, vil møde med forudsætninger for at kunne lede den her omtalte virksomhed, og vil først og fremmest lægge vægt på god forplejning, dygtig og høflig betjening, og tillige holde rimelige priser, således at hotellets store kundekreds kan finde sig tilfreds i alle måder”.

Pensionsprisen varierer stærkt efter værelsernes størrelse og beliggenhed, samt efter tiden. Betydelig moderation var der i juni og september. Derudover kan nævnes: Kattegatbadene kostede intet for pensionærerne. Der var opført bekvemme badehuse. Vogne kunne bestilles fra hotellet. Anledning til ferskvandsfiskeri gives. Der var 2 maleratelier og mørkekammer for fotografer. Post kommer og afgår 2 gange dagligt.

Rørvig Bad -reklame

Reklame fra turistbrochure fra 1911. Ejeren er på det tidspunkt Freda Nielsen, der var bosiddende i London.

Mange gæster
Lige som andre badehoteller tiltrak hotellet mange gæster fra juni til september. Det var med sine 40 gæsteværelser, smukke saloner og store glasspisesal et moderne og komfortabelt badehotel, og de rummelige gæsteværelser, der var bekvemt udstyret, fik en særlig charme, idet de næsten alle havde altan. Der var nemlig balkoner i alle 3 etager, og veranda i stuen.

Gæsterne tilhørte det bedre borgerskab. Med værelsespriser på 3,50 til 5,00 kr. for ophold med fuld pension i 1915, var stedet ikke for skolelærer, men gæstebogen fra dette år fremviste etatsråder, overretssagfører, ingeniører, slotspræster, grosserer, skuespillere o.s.v. Forfatteren Otto Rung opholdt sig her i tre uger i juli, Georg Brandes kom her i september, og hele den kongelige familie indskrev sig samme år: Christian, Alexandrine, Valdemar, Georg, Frederik, Knud, Axel, Margrethe. – Hotellet ved Dybesø var mondænt.