Odsherred som skisportscentrum – 1. del

Odsherred som skisportscentrum

Det er vinter udenfor, og hvad er mere nærliggende end at se nærmere på, hvordan man tidligere brugte Odsherred om vinteren, hvis man ville stå på ski. I den forbindelse er jeg kommet i besiddelse af en avisartikel fra starten af 1970´erne, hvor redaktør på Odsherreds Avis og senere på Odsherreds Kysten, og formand for turistforeningen Poul Skytte Olsen fortæller. Poul Skytte Olsen var samtidig formand for Odsherreds Vintersportsforening.  Yderligere materiale er en tekst af Tage Christiansen fra Det Skønne Odsherred, samt artikler fra Holbæk Amts Venstreblad i 1942. Tanken strejfer helt naturligt en, med nutidens teknik kunne man i dag med lethed lave kunstigt sne, og derved gøre Odsherred blive et skisportsområde, altså hvis man ville…

I 1942, hvor Odsherred var begravet af sne, blev der dyrket vintersport i et omfang, man hverken før eller siden har set.

Den tredje og sidste af krigens isvintre blev helt unik. Godt nok blev den ”kun” den tredje koldeste vinter i Danmark. Regner man marts måned med, så slår den sidste af trillingeisvinterne alle rekorder.

Og det var koldt med mange isskruninger, se blot postkortet fra Klint, fra 1942, som viser nogle store isskruninger. På kortet, der er et såkaldt fotopostkort, står der ”Parti fra Klint” – Købt på Klint Hotel 1942 – fra Stranden”. Her har en fotograf været hurtig, og fået taget et billede, som efterfølgende er blevet produceret, og solgt fra bl.a. Klint Hotel, der i dag er kendt som der hvor ”Det Vilde Køkken” holder til.

Vinterens sidste dagsfrost skulle man helt hen til starten af april måned for at slippe af med.

I Odsherred kunne disse mægtige isskruninger ses ved flere kyster blandt andet Skamlebæk. På det andet billede anes lige radiomasterne med Skamlebæk Radio.  Enkelte sommerhuse, som lå tæt på kysten fik også skader, i forbindelse med at isen blev skubbet ind i huset. Færgefarten mellem Hundested og Rørvig var indstillet i en lang periode.

Under krigen var grænserne lukket, så skisportsentusiaster hverken kunne komme til Norge eller Østrig eller andre vintersportslande, og i stort tal strømmede de til Odsherred, ligesom vi sandelig også fik gang i vintersporten med den lokale befolkning som deltagere.

Der var en masse, der stod på ski, og Poul Skytte Olsen og hustru var en af dem. Hver eftermiddag, når redaktionen af Odsherreds Avis for den dag var overstået, spændte de skiene på og tog ture gennem Grønnehave og Anneberg skov. Navnlig bakkerne ved Anneberg, ved Hempel Glasmuseum, der tidligere var kendt som Tømrerbakken, var fortrinlige skibakker.

Der blev startet en vintersportsforening, som var meget aktiv, og som Poul Skytte Olsen en tid havde den ære at være formand for.

skamlebæk

Isskruninger ved Skamlebæk i 1942, masterne ses i baggrunden