Ejer 8 – 10 af Ringholm: Hypotekforeningen: (1931-1932), G. A. Grinewsky: 1933 og Arkitekt Holm (1934 – 1936)
Det var derfor kun et spørgsmål om tid, før Ringholm igen kom på tvangsauktion. Det skete så d. 21. oktober 1931, hvor man i Statstidende kunne læse at proprietærgården Ringholm vil komme på tvangsauktion. Den sidste der havde skøde på ejendommen, var Dyrlæge Johansen i Dianalund, og det var derfor ham, tvangsauktionen ramte. Aktionen endte med at Hypotekforeningen overtog gården for kr. 152.000. De forudgående prioriteter var Sparekassen Bikuben (kr. 65.000) og Kreditkassen for landejendomme (Kr. 65.000) og endelig havde Hypotekforeningen et tilgodehavende på kr. 44.000. Prisen for Ringholm, var nu under hvad den tidligere var blevet solgt for.
Det er meningen at der senere skal komme en bog, om Ringholm og Hov Vig, så skulle du ligge inde med billeder eller andet materiale relaterende til dette, er du velkommen til at sende dem til mig. I det efterfølgende bringes der ca. 90% af materialet, således at alt kommer med i bogen.
Sidste gang, ejendommen har været handlet, var i 1924, da proprietær Kjeldgaard Petersen, købte den for kr. 310.000. Tilbage i 1921 da La Cour solgte den var det for kr. kr. 475.000. Den reelle handelsværdig kunne nu være svært at fastsætte.
Sandager, som aldrig havde haft skøde på Ringholm og alligevel havde boet der, have politiet nu fået fat i. Det kom også frem, at han havde solgte ud af sit forråd af korn og kreaturer ligesom han have være på hugst i den til tilhørende skov. I maj 1933, omtalte Holbæk Amts Venstreblad under overskriften ”afklædning af Ringholm”, kort hvad der sket i retten.
Da Sandager skulle i retten, var det at den kendte ordveksling mellem ham og dommer Bredstrup fandt sted. Da han mødt i retten, titulerede han sig proprietær Sandager, men på dommer Bredstrups spørgsmål om, hvor hans nuværende proprietærgård var beliggende, måtte Sandager imidlertid vedgå, at den ”Lå på månen” som han sagde. Hvorefter dommeren ironisk bemærkede, at så var det vist bedst at føje et „forhenværende” foran proprietær. Sandager fik en bøde på kr. 100 for hugst i skoven samt 30 dages hæfte for afklædning af gården
Hypotekforening, som overtog ejerskabet af Ringholm efter tvangsauktionen, sælger den d. 8 marts 1933 Ringholm til godsejer G.A. Grinewsky. Det har uden tvivl være noget af en opgave for Grinewsky, at skulle i gang med at genoprette Ringholm. Bygningerne fremstod misligholdt, ingen kvæg kunne sælges til slagteriet og ingen mælk kunne leveres til Billesborg mejeri. Markerne var misligholdte, men det er en kort tid han har Ringholm. Det fortælles, at Grinewsky havde en stor flot bil, med chauffør og blev kørt rundt i Nykøbing by. Lige så hurtig han kom til byen, lige så hurtigt forsvandt han igen.
Som tidligere nævnt, havde arkitekt Holm lejet sig ind i stuehuset, ligesom han også have lejet hønseriet, dette fortsætter under Grinewsky som ejer.
Den 2. januar 1934 sælger G. A. Grinewsky ejendommen til arkitekt Holms kone – Ebba Holm. Arkitekt Holm tegnede og byggede erhvervshønserier på Sjælland, og da han overtager Ringholm begynder han også at drive landbruget. Hr. og fru Holm, får i alt 4 bøn. Solveig, Gundhild, Karin, samt sønnen Torben. Ifølge folketællingen fra 1930, kan man se at Ebba står registreret som Hønseriejer. Man kan af skødet se, at Holm overtager pligterne over for Odsherred Andels svineslagteriet og Andelsmejeriet ”Billesborg”, samt at der også er afgrøder på marken. Ud af det kan man konkludere at der igen var kommet dyr i staldende på Ringholm og marken var tilstået.
At det er Ebba Holm, som underskriver skødet kan skyldes to ting. Man ville fordele risikoerne således at erhvervshønseriet ikke var afhængig af driften af Ringholm, som jo, når man ser tilbage i historien, har oplevet et par tvangsauktioner. Den anden årsag kan være, at arkitekt Holm, simpelt hen ikke havde penge til at købe Ringholm for, de var alle bundet i hønserierne, men for at sikre hans forretning med erhvervshønserierne kunne forsætte, blev han ”nød” til at købe Ringholm. Holm havde jo oplevet flere skiftende ejere siden han startede med at leje sig ind. Det er nærliggende at hælde til den sidste formodning, specielt når man senere læser om hvilke strabadser familien Holm kom til at opleve.
Man skulle mene, det nu kun kunne gå fremad for Ringholm. Gården var blevet genoprettet, men en storm i starten af februar måned i 1935 og manglende respekt for naturens kræfter, skulle vise sig at ændre alt for Holm i almindelighed men ikke mindst for Ringholm i særdeleshed. Selve dæmningsbruddet, var den største naturkatastrofe i Odsherred i nyere tid og det kommer vi til i de kommende afsnit.
Nogle af de bedste billeder er luftfoto. Disse findes specielt i en serie fra fotograf Sylvest Jensens overflyvninger i slutningen af 40´erne og starten…
Efter den store oversvømmelse og flere måneder med Isefjordens vand på markerne, var årets høst naturligvis ødelagt. Det var nu igen, kun et spørgsmål…
Lørdag, en uge efter bruddet, havde seks firmaer indgivet tilbud på genopbygning af dæmningen. De 6 var Amandus Carlsen, Kalundborg, Monberg & Thorsen, København,…
Der blev foretaget flere genhusninger for de familier som var hårdest ramt. Borgmester Jacob Jensen, der fik beskeden om dæmningsbruddet søndag kl. 10.30, udtalte,…
Ulrik Hans Cecil greve Scheel, var søn af hofjægermester Christen lensgreve Scheel og dennes første kone Ingeborg Brøchner. Ulrik Hans Cecil greve Scheel er…
Da jeg i april/maj 2020 skrev artiklerne om Den Spanske Syge i Odsherred, var kendskabet til Corona epidemien forholdsvis minimal. Begreber som 2. bølge…
I Holbæk Amts Venstreblads julenummer i 1970´erne. Fortæller Helge Jørgensen, om hvordan Nykøbing så ud i 1930´erne. Men jeg savner lidt info om denne…
I 1930 skrev sognepræst i Asnæs Wald. W . Bagger, nedenstående erindringer omkring Esterhøjstenen. På baggrund af disse rige personlige oplevelser i den sønderjyske…
På initiativ af håndværkerforeningen i Nykøbing blev der planlagt alsang d. 1. september 1940 på Holtets plads Der var allerede planlagt lignende arrangementer i…
Tilbage til Kildestræde her boede byens politibetjent, skomager Peter Frandsen med sin berømte brogede puddelhund ”Polle”, et prægtigt dyr, men alles skræk. I Svanestræde…
I en forseglet kuvert, skrevet af Harriet Schacke, omhandlende hendes erindringer omkring krigen, står der flere spændende ting. Hun havde skrevet, at kuverten først…
I 1946 nedskrev proprietær Niels Bundgaard en beretning om Klint Søs historie. Sønnerne Niels og Hans Bundgaard lod den trykke, og den udgør hovedparten…
Gadenavnet Lindeallé forekommer første gang i folketællingen 1916 og tidligere var Lindeallé blot Algades østligste del. I 1907, bygger Niels Jensens den nye ejendom…
Den 15. november 1915 blev den første patient, indlagt på Sindssygehospitalet. Hvad denne store arbejdsplads gennem de efterfølgende 100 år har betydet for byen,…
Karen Tamstorf, Nykøbing fortæller: I en artikel i Uge-Avisen, fortalte 3 beboere fra Odsherred i 1986 om hvordan de oplevede deres jul. Disse beretninger…
Omkring år 1900 var sprøjtemønstringen, en tilbagevendende begivenhed i Nykøbing. Det foregik hver sommer på torvet, hvor samtlige „pumper“ mødte op med deres navneskilt…
Grunden til Algade 17, udgjorde tidligere hele hjørnegrunden ud til Grundtvigsvej, men omkring midten af 1800´tallet blev den delt i nuværende matr. nr. 7…
Filmen Hvidstengruppen omhandler en aktiv modstandsgruppe i Danmark under besættelsen. Gruppen tog imod våben og sprængstof, som engelske fly kastede ned. Gruppen var aktiv…
Helt tilbage i 1780 havde den daværende ejer, Chr. Faber Birch, en tvist med koncessionsforvalteren, der ville stille en port op i Grønnehavestræde, så…
I sin nuværende skikkelse stammer Amtsstuegården fra begyndelsen af 1800-tallet. Dens bygherre var i første omgang landinspektør Ahrendt Aschlund, der efter de store landboreformer…
Den 2. marts 1898 afgår Thomsens skib – jagten ”Frederikshaab” fra Nykøbing Havn med fyrretømmer og planker ombord kursen sættes mod Halmstad i Sverige….
I det efterfølgende beskrives hvorledes en familie, i forbindelse med julen ankom til Algade 31. ”Når vi skulle til købstaden på juleindkøb, var imødeset…
En gang om året blev der afholdt dyrskue på Kongeengen. Byens forretninger skænkede præmier til skuets bedste dyr, og Billesborg Mejeri holdt sig ikke…
Lige til den første verdenskrig havde Nykøbing sit ærværdige fugleskydningsselskab, og den årlige fugleskydning foregik netop ved badehotellet. En tidlig sommermorgen drog et orkester…
Jeg har fået overleveret et pose med materiale fra Strandhotellet ”Rørvig Bad” Pr. Nykøbing. Der er vinkort, regnskabsbøger og ikke mindst bøger med oplysninger…
Her i 2. del drejer det sig om Strandhotellet ”Rørvig Bad”, der stadig ligger ved Dybesø. Stedet er også kendt om ”Missionskurstedet”. Placeringen fejler intet,…
Jeg er siden serien Badehotellet startet, blevet spurgt flere gange, om jeg ikke kunne skrive lidt om Odsherreds badehoteller, og dette ønske efterkommes hermed….