Der går mange gode historier i en by, som ofte bliver bedre, jo flere gange de fortælles. Nedenstående er ingen undtagelse. Der har været mange versioner, nogle gange var man i tvivl, om det overhoved var den samme historie man hørte. Men denne her måtte undersøges, så ved hjælp af diverse mails, interviews og avisudklip, lykkes det at få samlet trådene. Så her er historien om dengang Nykøbings Stavanger mødte rejsekongen Simon Spies og det er foregået cirka sådan.
Asfaltbal i Nykøbing
Det er midt på sommeren, året er 1968. Det danske sommervejr viser sig fra sin bedste side, og turistchef Poul Skytte Olsen er glad. For i byen afholdes der asfaltbal. Det er nu, mange ugers forberedelse skal stå sin prøve – og alt er jo sjovere når sommervejret viser sig fra sin bedste side. På den hjemlige politiske scene, har debatten gået højt, efter et Amerikansk bombefly styrtede ned på Thule basen. Ved det efterfølgende folketingsvalg måtte Jens Otto Krags regering gå af. En ny regering med Hilmar Baunsgaard i spidsen har taget over. I byen går snakken om, at sognene skulle lægges sammen til kommuner. Men nu er scenen sat til bal og duften af restaurationernes mad og popcorn breder sig i sommervarmen på Algade. Det er fredag d. 19. juli, weekenden står for døren og asfaltballet skal til at tage sin begyndelse. Optoget lørdag aften og al den gode musik – det kan kun blive nogle gode dage.
Stavanger og Svarte
På Vester Lyngvej 58, på Lynggården bor Thoralf Alfred Mortensen, eller bare Stavanger, som alle i Nykøbing kender. Kender, på den måde, at man ikke nødvendigvis snakker med ham, men kender ham fordi han altid går rundt i byen, og på den måde er en kendt person i bybillede. Denne vejrbidte mand med det store grå skæg, fik øgenavnet, efter den by i Norge, hvor han blev født i 1905. Livet har været lidt hårdt ved Stavanger. Han mistede sin hustru, som døde i barselssengen, og han har siden ført en omflakkende tilværelse. Ingen er rigtig klar over hvornår Stavanger kom til Nykøbing, med pludselig var han der. Forinden havde han været smed og sømand, og rejst i Nord- og Sydamerika. Fra den første dag, kunne han li at være i Nykøbing. Han har sin altid trofaste makker hunden ”Svarte” med sig. Som skærslipper tjener Stavanger også lidt penge, og sliberiet er Stavanger dygtig til. Flere mener, at knivene bliver endnu bedre, når Stavanger har haft dem under kærlig behandling, end når en kniv bruges for første gang. Naturligvis skal den rare Stavanger også være en del af byens festivitas. Tidligere på dage, havde han taget turen, til bens, fra Lynggården og ind til byen. Selv om han før har boet andre steder tættere på byen, er Lynggården nu et godt sted. Han tænker tilbage på den gang han ”boede” i de store beholdere i købmand Hans Hansens købmandsgård. Børnene i byen elsker at klappe Svarte, når Stavanger på en af byens bænke sætter sig, sammen med de andre kammesjukker og nyder en øl, for øl kan Stavanger godt lide.
Hotel Phønix
På Hotel Phønix er der dækket op. Restauratør Hans Jensen, som for et par år siden overtog Hotel Phønix efter Alfred Ørndorf, får gæster, lidt specielle gæster. Den internationale rejsekonge og levemand Simon Spies har meldt sin ankomst. Han ankommer alene – nærmest kongeligt -i sin forlængede Mercedes. Bagved kører hans chauffør i den almindelige bil med 4 piger – eller sekretærer om man vil. Simon var blevet inviteret af turistchefen i anledningen af byfesten. Det er absolut ikke først gang Simon Spies er i Nykøbing, for det sker ofte, når han besøger sin far på Amtshospitalet.
Simons´ far
Simons Spies´ far – Johan William Ogilvie Spies er ofte indlagt på Amtshospitalet. Simon Spies´ IQ er over 150, men hans far er endnu højere. Johan har også ekstra undervisning for mange af byens børn. For det med tal og læsning af både dansk, engelsk og fransk er han rigtig dygtig til. Han er nem at kende i bybilledet, med hans lille kuffert bag på cyklen. Han er også en rigtig dygtig landskabsmaler, og har lavet mange malerier af området i det nordlige Odsherred. Prospektet af Nykøbing by som pryder fortæppet i Regina biografen er også lavet af Johan. Når Johan ikke er indlagt på hospitalet, er han i familiepleje hos gartner Nielsen på Mosbyvej.
Spisning på Hotel Phønix
Da bilerne er parkeret, starter forsamlingen med en gåtur på Algade. Her opstår der nærmest kaos, selv om Simon ganske rolig spadserer af sted med sine sekretærer – at Simon brugte stok var der nok ikke så mange der lagde mærke til.
Det er også en lidt speciel dag for medhjælperen på hotellet, Steen Ole Clausen. Han bor på et af værelserne på Phønix, og gir en hånd med, når der er brug for det, i dag er det serveringen han skal hjælpe til med. Steen Ole Clausen har sidenhen kørt TAXA og busser i Nykøbing og omegn i mange år– og er eksperten ud i disse. Simon Spies sætter sig sammen med pigerne i restaurationen, ud mod haven ved et stort langt bord. Forhænget trækkes for så de kan sidde og spise i fred.
Simon sætter sig ved bordenden, med pigerne på hver side. Da tjeneren spørger hvad de ønskede at spise, kigger Simon på pigerne og siger ”Hvad si`r i til kylling pi`r?”
”Hvad ønsker De at drikke til” kommer det efterfølgende fra tjeneren?
”Hvad har de af øl”, kommer det fra Simon? Men Simon stopper ham hurtigt, i opremsningen af de forskellige guldøl som Phønix har på kortet, med beskeden ”Lad mig få en af hver! ”
Tjeneren trækker alle 12 øl op og sætter dem midt på bordet.
Resten af middagen forløber stille og roligt.
Da Simon og pigerne rejser sig, og der skal ryddes af bordet, er der kun drukket et par centimeter af de mange øl. Ikke noget med at bruge de glas der var sat frem.
Simon prøver lykken hos Advokat John Richter.
Efter middagen, mødes Poul Skytte Olsen og Simon Spis udenfor Phønix – Simon roser arrangementet i byen og siger til turistchefen ”Det må alligevel være bedre, at lade folk holde ferie i Danmark. Jeg kan da ikke forstå at folk rejser til udlandet i juli måned”. Dette passer turistchefen fint, da han er kendt for sloganet ”Det er mondænt at holde ferie i Danmark”. Simon undrer sig over, at der i det hele taget er den store efterspørgsel på udenlandsrejser lige nu. Ved tombolaen, som Advokat John Richter bestyrer, prøver Simon Spies lykken mens turistchefen kigger på. Turistchefen får dog – som den gode markedsføringsmand han er – arrangeret at han og Simon Spies bliver foreviget på en tandemcykel. Naturligvis med en at Simons piger dekorativ forrest på cyklen.
Mødet med Stavanger
Udenfor på bænkene ved siden af Phønix sidder Stavanger og nyder en øl. Simon får øje på ham og konstaterer at denne mand, lige som ham selv, også har et stort skæg. Simon sætter sig ved siden af Stavanger og de falder i snak. Flere fra Hotel Phønix er fulgt med Simon ud og har overværet hans besøg i tombolaen.
Simon Spies udbryder pludselig ”min gode mand, jeg vil vædde med, at mit skæg er længer end dit”. Stavanger har måske allerede luret hvor det bær hen og går med til væddemålet. Det aftales at én centimeter er lig med 100 kr. Nu skulle det jo gå korrekt til, og et målebånd bliver anskaffet. En af tilskuerne til dette væddemål er Steen Ole Clausen. Han løber ind på Hotel Phønix efter et målebånd og hos smørbrødsdamen Rita Olsen er der gevinst. Retur går det, ud til bænkene hvor alle i mængden er i gang med at komme med netop deres bud. Dommeren, der skal sørge for at det går ordentligt til, er restauratør Hans Jensen. Han måler begge de herres skæg og Stavangers skæg vinder med hele 5 centimeter.
Simon betaler omgående pengene til Stavanger, og giver ham hånden. Om udfaldet af væddemålet havde faldet anderledes ud, havde nok ikke ændret noget ved, at Stavanger alligevel var blevet 500 kr. rigere – for Simon havde jo bemærket at pressen var til stede.
Og sådan gik det da Stavanger mødte Simon Spies, til asfaltballet i Nykøbing, en sommerdag i 1968
Efterfølgende blev der så fest på Lynggården. Hvor lang tid de 500 kr. holdte vides ikke. Men nedenstående har udspillet sig kort tid efter. Da en TAXA chauffør en søndag morgen ankommer til TAXA kontoret, sidder kontordamen Birgit Bruun, og ser helt mærkelig ud i ansigtet. Der var blevet ringet fra Lynggården, at en vogn skulle køre op til bager Charles Møller i Svanestræde, hente en pose morgenbrød, og køre den ud til Lynggården. Chaufføren ville få penge når han kom. Trods advarsler fra flere kollegaer, tog chaufføren chancen og kørte derud, og Stavanger kom da også ud og betalte. Nå, sagde chaufføren, der er nok nogle, der er kommet til penge, ja, sagde han grinende, jeg mødte en gammel ven! Det fortælles også at de næste tre uger kørte Stavnger, Hilbert, Marens Skids Esther og Frederik standsmæssigt i TAXA når de skulle på “Røde Kro” på Vesterbro!
5 år efter at Stavanger mødte Simon Spies, dør Stavanger 68 år gammel. Nykøbing var blevet en personlighed mindre.