Lidl – En forkert placering!

Kommunen er på vej til at åbne op for at Lidl kan komme til byen.

Det er i sig selv er en god beslutning, for jo flere supermarkeder til byen, jo mere liv. Men der er peget på en placering, i det område som tidligere var ejet af F.O. Frederiksen og siden blev hjemsted for det lokale brandvæsen.

Placeringen er forkert af flere årsager:

For det første indebærer det nedrivning af  to af byens markante huse, hvor af det ene,  i den grad må betegnes som værende bevaringsværdig. Huset er bygget i 1898 på samme tid som den gamle telefoncentral, hvor nu “Fregatten” har har til huse og huset på Vesterbro 17 – som stadig blandt folk i byen kaldes lægeboligen.  Der er mange træk som går igen i bygningen arkitektur.

For det andet, at der med placeringen af Lidl, så centralt i byen, udsigt til endnu flere biler i byens absolutte centrum, og så må man tilmed forvente, at der kommer ét times parkering på pladserne. Vejen opad Holts Have ender i Grønnehaveparken, lige som det ikke er muligt at køre op af Havnegade.  Altså en løsning, som vil tilføre endnu flere biller i byens mest belastet kryds, et kryds der bliver yderligere belastet, når toget flere gange i timen skal krydse Havnegade.

img779

Her ses husene på venstre side. Bemærk at der har ligget et tredje hus til højre i billedet – dette har måtte lade livet i forbindelse med ombygningen af jernbanepladsen. Postkortet er fra 1909

img719

Her ses huset der er fjernet i forbindelse med Jernbanepladsens udvidelse. Bag ved ses Regina biografen. Den store menneske mængde skyldes, at folk er på gaden og hylde besætningen fra Niels Juel. Besætningen marcherede fra Grønnehavehus til stationen, og overalt, hvor besætningen kom frem, vajede flagene på halv. Kvartermester Andreasen blev mindet på sygehuset, ved en højtidelighed. Båren blev fra sygehuset, fulgt af en kæmpeskare af Nykøbingensere med faner fra Marieforeningen, Forsvarsabrøderne og roklubben i spidsen til Nyledsbakken, hvorfra den fortsatte med bil til København. På hele ruten i byen, havde beboerne spredt blomster på kørebanen og den højtidelighed, som holdtes ved Nyled, var en enig befolknings demonstration af foragten for besættelsesmagten.

 

I svinget hvor vejen går mod Egebjerg.

I svinget hvor vejen går mod Egebjerg.

Der findes flere arealer i området der er bedre indrettet til det.

Det gamle”Mercedesgrund”, som den populært kaldes, vil være et godt alternativ. Der trænger i den grad til at ske noget nyt. Flere bygninger står forladte. Det er nu der skal gøres noget.

En anden placering kunne være, ud mod havnen, ved siden af den nye Aldi butik. På den måde vil man kunne fjerne det sidste af Ruwell bygning, og for første gang få bare noget der ligner en anstændig udseende vej fra havnen til byen. Placeringen er på kulturstrengen, men da Aldi allerede er placeret på denne, kan man diskutere om supermarkeder er en del af en kulturstreng..

Byen skal naturligvis udvikle sig, men og mange steder er det gjort med sans for bygningens udseende, placering og  funktion. Her er nogle detaljer, af en af bygningerne, der vil forsvinde under undskyldning af manglende strategi om byfornyelse og en egentligt arkitektur-politik. En dårlig undskyldning og resultatet er en forkert beslutning. Den lokalplan er ikke gennemtænkt.

Claus Marcussen

P1120602

P1120618
P1120616
P1120613
P1120611
P1120605
P1120603

 

Postkort fra egen samling / farvebilleder venligst udlånt af  Peter Lindhardt Petersen