Odsherred som skisportscentrum – 2. del

Odsherred som skisportscentrum

I første del læste vi om isskruningerne i 1940´erne og nu skal vi prøve at se hvordan man ”brugte” vinteren og ikke mindst sneen i Odsherred. Den initiativrige Poul Skytte Olsen oprettede Odsherred Vintersportsforening og ved oprettelse var Odsherreds gode ven, redaktør Tage Christiansen, Berlingske Tidende, en meget stor hjælp. Han sørgede senere for, at hans blad arrangerede skiture med toget til det dejlige bakkeland mod syd i Odsherred, og fra turistforeningen blev der hver dag udsendt meldinger til pressen om skiføret i Odsherred.

En skiinstruktør fra København gav undervisning, dels på bakkerne ved Syvhøjene uden for Nykøbing, dels på bakkerne ved Anneberg. En af mestrene blandt de lokale skiløbere var fabrikant Ole Buurgaard, Nykøbing, men masser af andre var med, gamle som yngre.

Maksimaltøj
Der var jo beklædningsvanskeligheder under krigen. Man måtte gå i såkaldt ”maksimaltøj”, så folk, som ikke i forvejen havde flot avanceret beklædning til skisporten, måtte jo bruge, hvad de havde. Således var det et kønt syn, da Venstrebladets daværende redaktør, Skodstrup Johansen, iført ulastelig vinterfrakke og hat i drønende fart med dødsforagt stod på ski ned ad bakkerne ved Anneberg. Kunstmaler Spies, far til den Simon Spies, boede i Nykøbing, og man traf ham langt fra byen på ski med sit staffeli på ryggen.

Vintersportsforeningen fik afmærket løjper, bl.a. gennem Anneberg Skov, og arrangeret flere stævner. I det efterfølgende ses f.eks. tiderne og ikke mindst deltagerne fra en konkurrence i 1942.
Det var Odsherreds Vintersportsforening der holdte konkurrencer i Annebergskoven og på Syvhøjene. Navnlig om eftermiddagen var der mange tilskuere ude for at se på skiløbernes præstationer, og også blandt skiløberne var der stor tilslutning til konkurrencerne. Resultaterne blev: Langrend, Herresenior: Nr. 1 kommis, Tarp, Veddinge, 45,55 min. Nr. 2 Bojsen Møller, Højby, 47,11. Nr. 3 Frede Jensen, Veddinge, 47,40 og Nr. 4 Ole Buurgaard-Jensen, Nykøbing, 48,37.

Damer: Frk. Fraugde, SNS, 26,26. Nr. 2 fru Adser Larsen, Tengslemark, 29,16., frk. Ingeborg Bendixen, Nykøbing, 29,24 og fru Gyda Bendixen 33,33.

Pulimut i Skihytten
Naturligvis blev der også holdt store fester, og flere gange blev der arrangeret en lokal cabaret kaldet ”Skihytten”, som oftest havde hjemme på Hotel Frederik den Syvende, det senere Casino, nu Havnekroen i Nykøbing. Det var småt med de ædle varer, men værten Kai Vejlsgaard havde komponeret en ”kande øl”, som hurtigt fik stemningen i vejret. Den bestod af skattefri porter, pilsner og rom, en dansk likør, lavet af roer og andet godt. Der kom jo ikke udenlandske spiritus dengang, og øl og snaps var rationeret. Det var de mærkeligste ting, der blev serveret! Pulimut, en slags dansk frugtvin, som skulle ligne portvin, kom også på bordet.

Jo Jo, der har uden tvivl været gang i den i ”Skihytten”, en af gæsterne Povl Sabroe, der den gang var voldsom populær og gik under navnet Den Gyldenblonde, skrev følgende smukke hyldest i gæstebogen.

”Jeg har ellers nok i ét frikvarter, men hos disse folk, blev jeg gerne mere.                
Jeg har sjældent været mere tilfreds, end hos disse venner i Nykøbing S.

Povl Sabroe”