Under denne lidt finurlige overskrift, gemmer der sig en lige så finurlig historie. Det er historien om en familie, som havde besluttet sig for at få et sommerhus på landet. Men her havde man huset med fra København, og det kom til at gå lidt anderledes end man havde planlagt.
Lagerekspedient Marius Jensen fra Kastrup, besluttede i 1948, at nu skulle ham og familien på landet. Krigen var slut og lige som så mange andre fra København, ville han også kunne tilbringe ferien på det som mange omtalte som Sjællands Skagen, nemlig Rørvig.
”Havblik” for kr. 1.500
Til dette formål købte han for kr. 1.500 et sommerhus i haveforeningen ”Prag” i Kastrup. Huset var 6 m x 5,85 m. Væggene var lavet af træ og tagbeklædningen var af tagpap. Planen var at flytte sommerhuset på landet af en stor lastbil uden at skille det ad. Marius havde derfor lavet en aftale med et flyttefirma fra Kastrup, som skulle afhente huset i haveforeningen.
Af sted mod Odsherred
Det er torsdag d. 15. april foråret står for døren. Flyttefirmaet ankommer rettidig til haveforeningen, med 3-4 hjælpere og man går herefter i gang med at lægge seler under huset, så det kan løftes op i lastbilen. Kl. 22:00 er huset på plads på lastbilen.
Fredag den 16. april, er alle stået tidlig op. Familiens bil er pakket til bristepunktet.
Kl. 4:30 tager familien af sted mod Odsherred. På lastbilen står ”Havblik”. Et nyt eventyr tager sin begyndelse – familien skal på landet.
Kl. 12:00 ankommer man til Nykøbing by, hvor alle holder en frokostpause. Man er ikke de eneste som som gør hold i byen. Eneste vej til Rørvig var på det tidspunkt gennem Nykøbing, som nu er godt pakket af turister, der også skal på landet. Det er planen at man skal fortsætte mod Rørvig, mod den ledige grund ved Dybesø. For at være forudseende vælger Marius at tage vognmanden med ud til grunden, for at planlægge hvordan huset skal sættes af. Resten af familien bliver og slapper af i Nykøbing. Ved Dybesø, bliver det hurtigt klart, at sommerhuset er for stort, eller også er vejen for smal. Det er med andre ord umuligt for lastbilen at komme ned ad vejen.
Der var ikke plads til sommerhuset ved Dybesø, men Marius er mand som handler hurtigt. Han får opfanget, at der er nogle ledige grunde til salg ved Strandvang (ved den Blå købmand på vej mod Klint). Familien og vognmanden kører derfor til Strandvang, og får sat sommerhuset af på den nye grund. Kl. 21 er ”Havblik” på plads, og kan ”se” ud over Ø-stenene, ved stedet som tidligere var et lille fiskeleje.
En flytning med skader.
Prisen for at få flyttet huset bliver kr. 1.500 hvilket får Marius til at skrive til Prisdirektoratet og klage sin nød, da huset i forbindelse med flytningen havde fået noget skader, skader som Marius selv måtte bekoste. To ruder var smadret og væggene var trykket, samtidig med at gulvet var gået fra enkelte steder. Prisdirektoratet svarer et par dage senere at de ”Ikke har fundet anledning til at foretage videre i sagen”.
I et brev til Højby kommune, forklarer Marius om den noget specielle situation, og søger om tilladelse til at have huset på grundet. Samtidig søger han om petroleums mærker til primus og lamper. Kommunen godkender Marius ansøgning. I forbindelse med huset opføres også et materialehus på 1 x 2 meter.
Retssagen.
Men der var et ”lille” udestående, med grunden ved Dybesø. En grund som Marius jo havde købt for kr. 2.000. Det ender med en retssag mellem Marius Jensen og Ejendomskonsortiet Dybesø. Sagen bliver dog forliget af parterne, men hvordan sagens omkostninger skulle fordeles, bliver afgjort af retten der beslutter at ”Hver part bærer sine sagsomkostninger for landsretten”.
I 1965 får familien installeret el i sommerhuset, det er O. Kjellerup Statsaut. Installatør fra Højby som klarer dette, for kr. 184,13.
Vi springer herefter til august 2004 hvor ”Havblik” i august måned rives ned. Sommerhuset er i mellemtiden gået i arv, og tredje generation ejer nu huset, men tidens tand havde sat sit præg på huset. Derfor beslutter familien at rive ”Havblik” ned, og opføre et nyt og moderne sommerhus. ”Havblik” fik således 56 år i Odsherred, inden det i 2004 må give op, og lade sig erstatte af et moderne hus.