Gudmindrup Købmandshandel

Vi skal over 100 år tilbage i tiden. Søren Bay har i 1907 taget dette flotte billede. Vi er midt i Gudmindrup by – med kig mod Højby. Bemærk i øvrigt ordet Gudmandstrup, bagved det korrekte Gudmindrup. Bay, som jo har taget mange billeder, har sikkert fået angivet forkert navn (Gudmandstrup ved Svinninge), hvorefter det er rettet med overtryk.

Til venstre ses det de fleste vil huske som Gudmindrup Brugsforening (adressen er Gudmindrup Strandvej 30). Gudmindrup Købmandshandel ses til højre og har adressen Gudmindrup Strandvej nr. 41. Jens Kristian Madsen og hans kone Karen Marie Madsen drev både købmandsforretning og apotekerudsalg på adressen.  Som en sidebeskæftigelse drejede ægteparret også ravsmykker og piber. De havde desuden 10 tdl. på Strandlodderne – dette område er i dag udlagt til sommerhusområde. Jens Kristian Madsen havde købmandsforretning her til ca. 1936 hvor han solgte den til Martin (efternavn ukendt), som havde købmandsforretningen i ca. 10 år.

Billede af købmandsbutikken fra 60´erne.

Billede af købmandsbutikken fra 60´erne.

I 1947 sælger han forretningen til Birgit og Willy Hansen. De arbejdede begge på gårdene omkring Gudmindrup hvor de også møder hinanden. De beslutter at køber købmandsbutikken. Selv om vi er lige efter krigens afslutning får de en god start. De har også apotekerudsalg og ikke mindst brødudsalg. Brød fik de leveret fra Højby bageren. At de tidligere havde tjent på gårdene i området blev ikke glemt. Ofte blev der serveret kaffe og kage hos Birgit og Willy for næste generation af tjenestefolk fra gårdene. Den udprægede service viste sig også når Birgit uden tøven lavede en madpakke, når en chauffør kom ind i butikken og klagede sin nød. Åbningstiderne nærmede sig nutidens døgnkiosker. På et billede fra butikken står der: Åbningstider ”Alle dage fra 06:00 – 22:00 – også søndage”. Birgit og Willy bliver et omdrejningspunkt i det lille bysamfund.  Det bliver til i alt 50 år med købmandsforretning – Birgit driver forretningen det sidste stykke tid alene og i 1997 lukkes butikken, og laves om til privatbolig.

Jenny og svogeren Peter i baghaven.

Jenny og svogeren Peter i baghaven.

Jens Christian Petersen og han søster Kirsten med hovedet ud af vinduet.

Jens Christian Petersen og han søster Kirsten med hovedet ud af vinduet.

Jeg er blevet kontaktet af Jan Nielsen fra Gudmindrup, som for nogle år siden have besøg af en engelsk familie, de have nogle kopier med, af gamle billede fra købmandsforretningen. Af disse fremgår det, at noget familie i 30´erne have købmandsbutikken. Jeg har set 2 eksemplarer af dette dokument før. I den forbindelse har vi brug for hjælp fra læserne. Kan nogle hjælpe med hvornår disse personer har haft købmandsbutikken og få årstal og navne til at stemme. I 30´ har jeg skrevet af det var en Jens Kristian Madsen der havde købmandsforretning. I materialet fra den engelske familie står der at købmandsbutikken var ejer af en Jens Christian Petersen.