Stårup Købmandshandel

Fra min samling har jeg valgt det ældste billede af forretningen som er taget af Søren Bay.  Det ligger fast, at det er taget i 1923 eller 1924, for Hannibal Rasmussen var kun købmand i Stårup i disse to år.

Hannibal og Manna mødte hinanden i Holbæk, blev gift i 1921 og boede på Brogade, indtil 1923 hvor de så flyttede til Stårup. Her bygger de huset og der blev indrettet købmandsbutik i det meste af stueetagen. De var et meget driftigt ægtepar for allerede i 1924 bygger de en købmandsforretning i Tømmerup, ved Kalundborg, og flytter dertil. Huset i Tømmerup bygges som en tro kopi af huset i Stårup. Historien gentager sig, forretningen sælges og en ny bygges op, igen efter samme skabelon som forretningen i Stårup. De når at bygge købmandsforretning i blandt andet Sorø og Atterup ved Holbæk og i 1932 bygger de købmandsbutik ved Høve Pindal.

Jens-Peter Jacobsen ved indgangen til købmandshandlen.

Jens-Peter Jacobsen ved indgangen til købmandshandlen.

Når men tilbage til Stårup, i 1924 overtager købmand Jens-Peter Jacobsen og hans kone Andrea den to år gamle købmandshandel. Andrea (f. Vilhelmsen) er barnefødt i byen, og Jens Peter stammer fra Allerslev. Sammen får de i 1927 sønnen Alf Wedel Jacobsen. De falder godt til i byen, og Jens-Peter er bliver en kendt person i lokalområdet. Den d. 8. maj 1933 er der stiftende generalforsamling i Stårup Boldklub. Formand for boldklubben bliver Jens-Peter. I protokollen for Staarup Boldklub står der ” Af bane har vi fået den ene halvdel stillet til rådighed af tømrermester Vilhelm Hansen, den anden halvdel er lejet af parselist Johs. Jensen for 30 kr. for sommeren med tilladelse til at bruge et stykke af hans jord, når den er høstet. Hvad der ellers sker med fodboldklubben må står hen i det uvisse, måske læserne kan hjælpe her.

Købmand Arne Jørgensen ved indgange til købmandshandlen.

Købmand Arne Jørgensen ved indgange til købmandshandlen.

I starten af 1940´erne overtager Anne og Peter Poulsen købmandshandlen. Peter har tidligere stået bag disken i brugsforeningen i Højby og Frenderup, inden muligheden for at få fod under eget købmandsdisk opstår. Flere husker købmand Poulsen som en meget nøjeregnende person, når mel og sukker skulle vejes. Sammen får Anne og Peter en datter ved navn Andrea. Da hun bliver ældre genkendes hun nemt i området, når hun kom kørende i sin Goggomobil. Da Poulsen sælger forretningen til Mary og Arne Jørgensen, flytter de til Nykøbing, nærmere betegnet på Nyledsbakken, i den bungalow der ligger i svinget Opel tidligere lå.

Stårup købmandshandel 004

Overtagelsesdatoen bliver d. 8. juni 1950, hvilket fremgår af Arnes dagbog. Oplysningerne om Mary og Arne kommer fra deres datter Inge, som blev født i 1952. Mary og Arne Jørgensen bliver gift den 23. juni 1950 i en forholdsvis sen alder, hvilket skyldes at Arne havde været på søen i mange år. Arne har derfor ikke erfaring med butiksfaget, men det har Mary, fra en konfektureforretning i København. Butikkens placering på indfaldsvejen til det nordlige Odsherred, gør at mange turister kommer denne vej, hvilket er med til at forretningen kører rigtigt godt. På huset findes der et lille ”tårn” dette var bestilt af Arne, således at han, når han stod ved det øverste vindue, som gammel sømand, altid kunne se vandet.  Flere husker Arne syngende, i brun købmandskittel, og med kasket, samt iført kakifarvede gummisko med snørebånd. Sammen får Arne og Mary to børn Inge og Svend. Inge husker også de tilhørende bygninger hvor der blandt andet blev opbevaret kul, koks, hønsefoder og cement. Når der skulle hentes mere af dette, var det af sted i den blå Ford Taunus pickup til havnen i Nykøbing hos Carl Jensen & Søn.  Som det var kutyme i den tid så kunne man naturligvis også ”handle på bog” hos Jørgensens. Når de forskellige familier så fik løn blev købmanden besøgt og saldoen udlignet, hvis ikke så kørte Arne selv ud og fik lavet en aftale. Arne Jørgensen dør juleaftensdag i 1969 og Mary driver forretningen videre indtil den lukkes i 1978. Mary stopper i en alder af 60 år, og flytter til Vig hvor hun bor indtil hun i 1995 dør. Huset hvor Stårup købmandshandel havde til huse, fremstår i dag flot og vedligeholdt, og der er stadig enkelte minder tilbage fra den første købmandshandel i Stårup.

Scan-regning0002

Noget at materialet jeg har fået tilsendt, ud over en masse billeder, er 2 købmandskvitteringer fra henholdsvis købmand Poulsen og Jørgensen. Men da kvitteringen med Poulsens navn på er fra 1952, må købmands Jørgensen ikke have nået at få lavet nye kvitteringer.