Hølkerup

Får 100 år siden gik Søren Bay ind på marken overfor hvor Odsherred Terapihavde i dag ligger. Der tog han dette billede af Hølkerup.

Forrest til venstre ses Hølkerup smedje. I denne bygning havde der tidligere være fabrikation af fjedrevogne og plove. Men på det tidspunkt billedet blev taget, havde Anders Hansen smedjen. Som smed i et område med landbrug, var der nok at se til og Anders havde en god forretning. Smedjen blev lukket da Anders gik på pension.

Hølkerup forsamlingshus
Ved krydset midt i billedet, ses Hølkerup forsamlingshus. I starten af 1900 tallet var der en lille købmandsforretning i den ene ende af bygningen og i den anden ende var der forsamlingshus. Begge dele blev drevet af Madam Hansen. I forsamlingshuset var der gymnastik, for både børn og voksne under ledelse af Johanne, som var Madam Hansens datter. Det var naturligvis også her, at de lokale fester blev afholdt, herunder Bråde skoles juletræsfest. Sognerådsmødet blev også holdt i forsamlingshuset. I 1902 blev Egebjerg forsamlingshus bygget, dette var større og havde bedre forhold, så forsamlingshuset i Hølkerup blev i 1924 nedlagt og arrangementerne flyttet til Egebjerg.

Tømrer Villiam Jensen
Madam Hansen solgte i 1931 bygningen til tømrer Villiam Jensen. I salen hvor der tidligere havde været forsamlingshus oprettede Villiam værksted. Denne Villiam var en lidt speciel mand. Det fortælles at det næsten var umuligt at komme frem på værkstedet, lige som hans ture ud til kunderne foregik på cykel, uanset opgavens omfang. Da Villiam døde var der en kort overgang slagter i huset, men det blev senere lavet om til beboelse.

Skomagerværksted
Midt i billedet var der skomagerværksted. Anders Clausen solgte huset 1913 til tækkemand Hans Jakob Hansen og Kristine. Kristine var meget forarget over, at Jakob købte det faldefærdige hus, som hun kaldte “Tivoli”, og skammede sig over at bo i det.

Men Hans Jakob Hansen satte huset i stand, og lejede den ene lejlighed ud indtil 1919 hvor deres datter Elise og hendes mand Jens Akselbo flyttede ind. De havde datteren Karen sønnen Knud og tvillingerne Else og Erling.

Hans Jakob Hansen oprettede et skomagerværksted. Han var både skomager, træskomand og sadelmager. Foruden han forsålede og reparerede sko, var han kendt for sine spidsnæsede træ træsko. Jakob ejede huset til 1933, hvor Elise og Jens Akselbo overtog det.