Ved hjælp af moderne teknologi kan man nu farvelægge de gamle biller. Her er et udvalg fra. 2. verdenskrig.
Ved hjælp af moderne teknologi kan man nu farvelægge de gamle biller. Her er et udvalg fra. 2. verdenskrig.
2. Del af Nykøbing by Så er vi ved hjørnet af Grundtvigsvej. Som det fremgår af kortet over byen, hed vejen tidligere Adamsstræde. Dette…
fdfdfdfd 12
En af de flotteste indfaldsveje til Nykøbing, er uden tvivl via Annebjerg Stræde, men det kræver man er kørt af i Tinghulekrydset og kører…
Rørvigvej er lang og har en masse sideveje. Lad os starte inde ved ”Drewsen Krydset”. Det har vi jo tidligere nævnt. Men lad os…
Der er vel ikke så mange der tænker nærmere på, hvordan Klintevej, der starter ved ”Drewsen Krydset” har fået sit navn. Sagen er enkelt…
Navnet på Billesvej skal findes helt inde ved kirken, helt præcist på Nørregade 1 A. Her blev Carl Steen Andersen Bille født i 1828….
Sløjfen blev indviet i 1969, men vejstykket mod Rørvig blev først taget i brug 8-9 år efter. Sløjfen som den omtales til dagligt, skyldes…
Når man nævner en gade, en vej eller et stræde, så er det ikke altid man tænker over baggrunden for navngivningen. I denne blog…
Billeder der farvelægges ved hjælp af helt nye algoritmer giver gamle s/h billeder nyt liv.
De gamle sort/hvide billeder gemmer på mange detaljer, som teknologien efterhånden er i stand til at finde frem, i form af et næsten korrekt…
Så er turen kommet til Højby vi tager turen ned af hovedgaden.
Turen er kommet til Nyrup. Vi starter på Kokkevang. Herefter er resten af billederne fra 1959
Vi har tidliger være ude af Egebjergvej fra Nykøbingsiden. Her stoppede vi ved Hunstrup, nu tager vi turen til Kildehusene og Strandhusene. Året er…
Så er turen komme til Stårup by og vi starter ved den gamle skole. Stårupvej 25, med Gammelgårdsvej 1 i baggrunden. Vi er i…
Vi begiver os nu afsted mod Stårup by, og starter med at køre ind ved Gammelgårdsvej ved masten. Alle billeder: Styrelsen for Dataforsyning…
Forside billede fra 1950 Der var en som skrev til mig “det er som om, at man hele tide finde nye detaljer på billederne…
Vejen til Klint og Vesterlyng hedder meget signende Klintevej og Vesterlyngvej. Denne gang er det den tur vi skal på. Således kom vi…
Vesterbro var den store indfaldsvej til byen tidligere. Det var først i 1969 at “sløjfen” blev lavet og i 1978 at man lavede ringvejen…
Så er det turen ud af Egebjergvej fra luften Måske er det det dit hus på billedet. Måske kender du en, som i dag…
På denne tur gælder det Rørvigvej , ud til Nordstrand og Skærby og hjem af Nordstrandsvej. Måske er det det dit hus på billedet. …
Nogle af de bedste billeder er luftfoto. Disse findes specielt i en serie fra fotograf Sylvest Jensens overflyvninger i slutningen af 40´erne og starten…
Efter den store oversvømmelse og flere måneder med Isefjordens vand på markerne, var årets høst naturligvis ødelagt. Det var nu igen, kun et spørgsmål…
Lørdag, en uge efter bruddet, havde seks firmaer indgivet tilbud på genopbygning af dæmningen. De 6 var Amandus Carlsen, Kalundborg, Monberg & Thorsen, København,…
Der blev foretaget flere genhusninger for de familier som var hårdest ramt. Borgmester Jacob Jensen, der fik beskeden om dæmningsbruddet søndag kl. 10.30, udtalte,…
For at få et overblik så er her et billede af havnen, gasværket og en del af Nykøbing by. Forrest ses havnen, over den…
Den måske største naturkatastrofe i Odsherred, skete i februar måned 1935, mellem lørdag d. 2 februar og søndag d. 3 februar. I det efterfølgende…
Det var derfor kun et spørgsmål om tid, før Ringholm igen kom på tvangsauktion. Det skete så d. 21. oktober 1931, hvor man i…
Ulrik Hans Cecil greve Scheel, var søn af hofjægermester Christen lensgreve Scheel og dennes første kone Ingeborg Brøchner. Ulrik Hans Cecil greve Scheel er…
Interiør billede fra en af stuerne fra ca. 1922 (Foto: Lokalhistorisk Arkiv, Odsherred) Julestormen i 1902 og branden i 1911 har uden tvivl taget…
På Ringholm havde man en hingst, der var så vanskelig af sind, at det var strengt forbudt for andre end Henriette Schytte og staldkarlen…
I den kommende tid vil vi kigge lidt på de forskellige ejere af Ringholm. Billedet viser Ringholm slot under opbygningen – man brugte primært…
At indvinde landjord er altid fascinerende. Da de 3 driftige herrer i 1869 starter med at inddæmme området Ringholm og året efter Hov Vig,…
Niels Nielsen var født i 1862 som søn af en fattig daglejer på Lerchenborg. Som lille blev Niels Nielsen sendt ud af sin far…
Da jeg i april/maj 2020 skrev artiklerne om Den Spanske Syge i Odsherred, var kendskabet til Corona epidemien forholdsvis minimal. Begreber som 2. bølge…
Går vi nu over gaden, var købmand Helmo den første forretning, vi mødte. Så kom Ford. Hvor firma E. C. Larsen nu har til…
I Holbæk Amts Venstreblads julenummer i 1970´erne. Fortæller Helge Jørgensen, om hvordan Nykøbing så ud i 1930´erne. Men jeg savner lidt info om denne…
Et par personer i Odsherred prøver at fortælle en helt anden historie om Solvognen. De mener at vide, at Solvognen slet ikke blev fundet…
I 1930 skrev sognepræst i Asnæs Wald. W . Bagger, nedenstående erindringer omkring Esterhøjstenen. På baggrund af disse rige personlige oplevelser i den sønderjyske…
I forbindelse med min bog om 2. verdenskrig, gennemførte jeg mange interviews. Ikke få gange hørte jeg sætningen, “at man bare mødte op i…
Det mest tragiske i krigen i det nordlige Odsherred skete i Rørvig den 8 maj. I en blanding af glæde, kådhed og misforståelse opstod…
På initiativ af håndværkerforeningen i Nykøbing blev der planlagt alsang d. 1. september 1940 på Holtets plads Der var allerede planlagt lignende arrangementer i…
I disse corona tider snakkes der meget om hvordan man i fremtiden skal hilse på hinanden. Forslagene er mange, men under 2. verdenskrig var…
I starten af 1920 kommer der meldinger om nye former for epidemier, men ikke i Odsherred. 3. bølge er nu er realitet. I København…
I min samling af postkort – hvoraf jeg har ca. 120 med motiver af Sindssygehospitalet (SNS) – er det begrænset hvad der findes af…
Vi er nu i november 1918. Asnæs følger trop med hensyn til lukning af skolerne i Odsherred også her er det både kommune og…
Jeg har efter bedste evne prøvet at samle så mange historier som muligt. Men vi kender ikke det eksakte tal over døde som følge…
Det kan virke underligt i disse Corona tider at skrive om en pandemi, som hærgede verden for 100 år siden. Men når man ser…
Tilbage til Kildestræde her boede byens politibetjent, skomager Peter Frandsen med sin berømte brogede puddelhund ”Polle”, et prægtigt dyr, men alles skræk. I Svanestræde…
Vi har tidligere kigget på området omkring byen men lad os prøve engang at kigge nærmere på selve Nykøbing Centrum – altså matriklen. Nykøbing…
Forskodderne er en meget lav, strækning af Vangen nordøst for byen, hvorfor den da også mangler naturligt afløb. Det fortælles af tidl. gartner…
Torsjorden – eller Thorsjorden Nord for landevejen fra Nykøbing til Holbæk (Her er der tale om vejen fra Nyledsbakken over krydset til Højbyvej og…
Som nævnt i første artikel, så har Vangen, som vi skal kigge på nu, ikke noget med området der i dag findes ved genbrugsstationen….
Præstevænget, Vinkelvej, Forskodderne, Grundtvigsvej, for bare at nævne nogle at de veje og stræder der findes i Nykøbing, kender vi alle – men når…
Lidt billeder fra min samling af postkort fra Hørve og omegn.
Når jeg bl.a. holder byvandringer får jeg ofte spørgsmålet, hvor er der noget tilbage af de gamle baggårde i Nykøbing. Og ja det er…
På en af min byvandringer sidste eller forrige år, var er en mand med som enten havde arbejdet eller kendte en som have arbejdet…
På mine byvandringer har et af spørgsmålene ofte været: Hvad med de gamle laugskilte. Selv husker jeg flere af dem som barn og ung…
I en forseglet kuvert, skrevet af Harriet Schacke, omhandlende hendes erindringer omkring krigen, står der flere spændende ting. Hun havde skrevet, at kuverten først…
I 1946 nedskrev proprietær Niels Bundgaard en beretning om Klint Søs historie. Sønnerne Niels og Hans Bundgaard lod den trykke, og den udgør hovedparten…
I dag d. 15 juni kan vi fejret 800 året for vores flag, Dannebrog. Man mener at flaget stammer fra den danske korstogsperiode tilbage…
Tæt ved Isefjorden lidt uden for Nykøbing ligger Anneberggaard. Der i dag rummer Odsherred Museum – der er en del af Museum Vestsjælland. Stedet…
Lørdag d. 5. maj – Vi mødes på Grundtvigsskolen kl. 8.00 Nedenstående er et uddrag fra min bog “2. Verdenskrig i Nykøbing Sj. og…
(Ovenstående billede er forsiden af Holbæk Amts Venstreblad d. 5 maj 1945) Den 4. maj 1945 var der luftalarm fra middagstid, da engelske fly…
Gadenavnet Lindeallé forekommer første gang i folketællingen 1916 og tidligere var Lindeallé blot Algades østligste del. I 1907, bygger Niels Jensens den nye ejendom…
Bygingen hvor Odsherred Teater i dag ligger og Irma indtil for nogle år side lå, bestod tidligere af flere butikker. I forbindelse med at…
Den 15. november 1915 blev den første patient, indlagt på Sindssygehospitalet. Hvad denne store arbejdsplads gennem de efterfølgende 100 år har betydet for byen,…
Karen Tamstorf, Nykøbing fortæller: I en artikel i Uge-Avisen, fortalte 3 beboere fra Odsherred i 1986 om hvordan de oplevede deres jul. Disse beretninger…
Omkring år 1900 var sprøjtemønstringen, en tilbagevendende begivenhed i Nykøbing. Det foregik hver sommer på torvet, hvor samtlige „pumper“ mødte op med deres navneskilt…
Onsdag d. den 29. august 2018 – er det 75 år siden at artilleriskibet Niels Juel og tyske bombemaskiner kæmpede i Isefjorden. I det…
Grunden til Algade 17, udgjorde tidligere hele hjørnegrunden ud til Grundtvigsvej, men omkring midten af 1800´tallet blev den delt i nuværende matr. nr. 7…
Hvor man dog glæder sig over, at nogen har sat sig og skrevet sine erindringer ned. Her er det om livet i Nykøbing, men…
I Algade 27, hvor Café Nykøbing i dag holder til, har der siden 1825 været købmandsgård med alt, hvad dertil hører. Men tilbage i…
Nordstrand var omkring år 1900 begyndt at blive interessant for byens befolkning. Turisterne var så småt begyndt at finde vej til Odsherred og det…
Bygningen, hvor ”Bageren i Svanestræde”, i dag holder til. Elster havde dagligstue i bygningen, hvor Salon Retro indtil for nylig lå – her…
Byens håndværkerforening, kan i 2018 fejre sit 150 års jubilæum. Foreningen har gennem årene sat sit præg på byen. En at de mest markante…
Forleden dag da jeg var ude at cykle, så jeg at Nykøbings første badehotel var til salg. Her lidt minder og oplysninger om byens…
Filmen Hvidstengruppen omhandler en aktiv modstandsgruppe i Danmark under besættelsen. Gruppen tog imod våben og sprængstof, som engelske fly kastede ned. Gruppen var aktiv…
Det er med vemod at denne artikel lægges på, men årsagen kender vi alle. Den sidste urmagerbutik i Nykøbing lukker og slukker. Så lad…
Det lå på hjørnet – sadelmagerdynastiet på Algade nummer 3 – som vi idag skal høre om og vi tager også lige historien om…
På mine byvandringer bliver ejendommen altid rost af dem jeg har med og det er med rette. Det er en af byens karakteristiske ejendomme,…
Af billedet fremgår det, at der er apotekerudsalg i Svanestræde. Dette gør at billedet er fra omkring 1906, hvor der blev bygget første sal…
I dag er vandtårnet byens vartegn, når man nærmer sig Nykøbing og ser tårnet med lys på så er man hjemme i Nykøbing. I…
I Havnegade 2, hvor Havnekroen i dag ligger, har der altid være fest og farver. Vi er ca. 150 år tilbage i tiden. Det…
Tidligere var den et af byens varetegn – Grønnehave Mølle på Vesterbro. Den første ejer af møllen der kendes til, var Christian Faber Birch,…
Helt tilbage i 1780 havde den daværende ejer, Chr. Faber Birch, en tvist med koncessionsforvalteren, der ville stille en port op i Grønnehavestræde, så…
På Algade hvor O´mallies i dag ligger lå Nykøbing Apotek gennem mange år. Bygningen som vi kender den blev bygget i 1906, men før…
I sin nuværende skikkelse stammer Amtsstuegården fra begyndelsen af 1800-tallet. Dens bygherre var i første omgang landinspektør Ahrendt Aschlund, der efter de store landboreformer…
Den 2. marts 1898 afgår Thomsens skib – jagten ”Frederikshaab” fra Nykøbing Havn med fyrretømmer og planker ombord kursen sættes mod Halmstad i Sverige….
Som vi har været inde på tidligere havde N. W. Thomsen mange skibe, hvoraf nogle var så store, at de ikke kunne gå ind…
Når men den store købmand og skibsreder N. W. Thomsen, købte og solgte også svin, som blev sendt til København. Særlig galt var det…
Niels William Thomsens far, Peter Thomsen (1802-1885), står opført som brændevinsbrænder og købmand, på det der i dag er Algade 3. Grunden blev…
Købmand Hans Bentzen, der var årgang 1799 blev i 1838 gift med Bolette Axeline Elisabeth Kjelberg, der kom fra København, og i ægteskabet når…
Den 29. august 1897 er Ole Olsens skib, skonnerten ”Caroline Augusta”, sejlet fra Halmstad til South Alloa i Skotland, da det d. 30…
Det er blevet tid til 7 afsnit om Købstadens storkøbmænd og skibsredere. På Algade 24, hvor Lokalkompagniet i dag har til huse, havde…
Den 16 november 1919 går I. H Hansens motorskonnert ”Marie” på grund ved Sejerø Rev i en stiv kuling. Den har kokoskager ombord fra…
Her fortsætter I. H. Hansen beretning om hans læretid i Nykøbing. For landmændene fra alle sognene I Odsherred var det en fornøjelse at mødes…
I det efterfølgende beskrives hvorledes en familie, i forbindelse med julen ankom til Algade 31. ”Når vi skulle til købstaden på juleindkøb, var imødeset…
Ole Olsen (f.1802) også kaldet ”Gamle Olsen”, havde sin store købmandsgård hvor Super Brugsen i dag har til huse på Algade 31. Ole Olsen,…
I 1840 stod havnen færdig. Inden den var helt færdig, havde man allerede tjent 1.000 rigsdaler i havnepenge. I året, hvor havnen stod færdig,…
Frugthaven ved Vallekilde Højskole – af Claus Marcussen I 1866 købte cand. theol. Ernst Trier et stykke jord på 10 tdr. land i Vallekilde…
Det er uden for en hver tvivl, at der er sket massive omvæltninger i postvæsenet, siden Christian den Fjerde i 1624 indførte det i…
Der var et leben i de store gamle købmandsgårde, det var her tingene blev vendt og drejet, og dagligdagens problemer drøftet blandt de mange,…
I sidste del af Odsherred som skisportscentrum fortæller Tage Christensen videre som sin oplevelser på ski i Odsherred: ”Den samme vinter var jeg med…
“Tag op til Vejrhøj,” foreslog Tage Christiansen, da en af hans venner spurgte ham, hvor han skulle tage hen i en af trillingevintrene. Rødegård…
I første del læste vi om isskruningerne i 1940´erne og nu skal vi prøve at se hvordan man ”brugte” vinteren og ikke mindst sneen…
Det er vinter udenfor, og hvad er mere nærliggende end at se nærmere på, hvordan man tidligere brugte Odsherred om vinteren, hvis man ville…
På fredag præsenterer jeg min nyeste bog “Det gamle Nykøbing Sj. – omkring år 1900” Den officielle præsentation af bogen sker i Odsherred Teater,…
I sommeren 1893 var telefonlinien kommet til Nykøbing, men den var bare ikke bliver indlagt i selve byen endnu. Ledningen kom fra Holbæk ad…
Ovenstående spørgsmål kan snart bliver en realitet – hvis ikke der snart sker noget. Flere har ved selvsyn set hvordan de sidste par storme…
Det var på byrådsmødet d. 12 august 1930 at mejeribestyrer Iversen på gade‐ og vejudvalgets vegne stillede forslag om, at man på en eller anden måde…
En gang om året blev der afholdt dyrskue på Kongeengen. Byens forretninger skænkede præmier til skuets bedste dyr, og Billesborg Mejeri holdt sig ikke…
Det er stadig sommer og hvad er mere nærliggende at kigge på salget af is i Odsherred før i tiden. Men lad os tage…
Lige til den første verdenskrig havde Nykøbing sit ærværdige fugleskydningsselskab, og den årlige fugleskydning foregik netop ved badehotellet. En tidlig sommermorgen drog et orkester…
Badehotellet ved Nordstrand Badehotellet, som lå på Nordstrand i enlig majestæt og ligger der faktisk den dag i dag, tæt omgivet af de mange…
I artiklen om badehoteller i Odsherred er vi nu kommet til Nordstrand ved Nykøbing. Nordstrand var ved slutningen af 1800 tallet begyndt at blive…
Formidling af lokalhistorie kan også ske via en byvandring. Turene er en del af Visit Odshereds ”Den gode historie”. Du kan klikke her for…
Omkring badehoteller i Odsherred, er vi er nu nået til juni måned 1922, og gæsterne vælter ind på strandhotellet ”Rørvig Bad”, og noget kunne…
Vi er nu nået til august 1921, og det er nogle prominente gæster der ankommer på strandhotellet ”Rørvig Bad”. Et udpluk af de andre…
Vi ser her på nogle af gæsterne på strandhotellet ”Rørvig Bad”, i juni måned 1921. Der er flere gengangere fra maj måned. F.eks.er Dr….
Jeg har fået overleveret et pose med materiale fra Strandhotellet ”Rørvig Bad” Pr. Nykøbing. Der er vinkort, regnskabsbøger og ikke mindst bøger med oplysninger…
Her i 2. del drejer det sig om Strandhotellet ”Rørvig Bad”, der stadig ligger ved Dybesø. Stedet er også kendt om ”Missionskurstedet”. Placeringen fejler intet,…
Jeg er siden serien Badehotellet startet, blevet spurgt flere gange, om jeg ikke kunne skrive lidt om Odsherreds badehoteller, og dette ønske efterkommes hermed….
I 1844 startede F. Hansen sin første specialforretning i manufaktur, i ejendommen hvor urmager C. Andersen gennem mange år har haft forretning (i dag…
På Algade 24 havde E. Olsen, i mange år til huse i ejendommen hvor senere dyrlæge Vindings boede gennem mange år. Steffen Vinding,…
I 1943 blev der blandt plejerne på SNS stemning for, at ændre det at løfte på hatten, til det at hilse med honnør. Årsagen…