Fra skur til Fiskeforretning, Røgeri, Fiskebistro og Buffet

Det er en helt unik historie – historien om fiskeudsalget på havnen i Rørvig. Se bare på overskriften – den fortæller på bedste vis den udvikling der er sket med det lille skur. På postkortet fra Rørvig havn ses træskuret på havnen i Rørvig. Det viser fiskeforretningen anno 1953.

Bøffen
Fiskeforretningen blev startet af Ejnar Madsen i 1940. Ejnar var født og voksede op i et af fiskerhusene på Skansehage Hede, og det var i øvrigt hans bror Svend Hede Hansen, der skrev bogen ”En fiskerdreng fra Rørvig”.
Ejnar blev i øvrigt altid kaldt for ”Bøffen”, dette skyldtes at han som dreng råbte ”Her kommer Bøffen”, når han cyklede rundt i Rørvig. Ejnar havde uden tvivl læst eller hørt om det cykelvæddeløb der blev afholdt i 1931 mellem slagtermester Randrup der repræsenterede kødet og Fr. Madsen, der repræsenterede vegetarerne. De 2 “cykelryttere” blev døbt “Bøffen og Bananen”.Det var Politiken der havde arrangeret løbet, som foregik tur retur Valby bakke og Roskilde under overværelse af 50.000 mennesker. I øvrigt vandt slagtermesteren med 2 sekunder.

Ejnar var matros nogle år, men gik i land, og lige som sin far begyndte han nu at køre rundt til egnens folk, og sælge de fisk han havde fanget. Men det stoppede i 1940 da skuret på havnemolen blev bygget. Nu skulle folkene komme til ham, og det viste sig, at være en godt beslutning han tog. Skuret blev hurtigt udbygget i takt med indtjeningen tillod det.
De fisk Ejnar selv fangede var ikke længere nok, for kunder kom der flere af, så han måtte købe fisk af de andre fiskere på havnen. I sommerperioden, måtte der endda ansættes personale i butikken. På det ene billede kan man lige se at der står ”Fiskesalg E. Hansen – tlf. 133”. E´et  for Ejnar. De fleste fisk blev opbevaret i store hyttefade uden for forretningen og ordnet mens kunderne så på.

Rørvig fiskeexport

Bygning der blev bygget i 1955.

Vagn overtager
Midt i 1950´erne blev bygningen på molen revet ned, og en ny bygning opført på stedet hvor Rørvig fisk og Røgeri i dag ligger.
I 1971 overtog Vagn Petersen forretningen af Ejnar Hansen. Men Ejnar forblev i miljøet på havnen, nemlig som havnefoged. Forretningen gennemgik yderligere udbygninger, og i 1993 kom ”FiskeBurgeren”, hvor det blev muligt at købe fiskeretter og nyde ved molen.

De første tilbygninger er sket. Røgeriet kom til i 1973/74

De første tilbygninger er sket. Røgeriet kom til i 1973/74

Henrik overtager
Og nu går det hurtigt, i 2001 kom Henrik Nielsen ind i forretningen og drev den sammen med Vagn Petersen indtil 2005 hvor Henrik overtog hele forretningen. Henrik Nielsen, der er født og opvokset i Nykøbing og Rørvig, blev i 1986 udlært som kok fra Lyngkroen. Herefter gik turen til Hotel Imperial som tjener. Tjenergerningen blev uskiftet med stillingen som inspektør på D´angleterre, hvorfra det gik videre til, andre fine steder som Sofie Amalie Hotel, Divan 2 og Mikkelgaard for til sidst at ende på Søllerød Kro. Men ønsket om at komme tilbage til Odsherred gik i opfyldelse, da han vendte hjem til Rørvig og overtog Rørvig Fisk & Røgeri fra Vagn Petersen. Bygningen gennemgik til stadighed forandringer ligesom varesortimentet i butikken og røgeriet blev udvidet væsentligt. Fiskeburgeren blev med tiden ændret til Fiskebistro og menukortet blev større og mere varieret.

Stormen Bodil
Stormen Bodil i efteråret 2013, og de efterfølgende skader på bygningen, gjorde at Henrik og fru Janne gik i tænkeboks. Et mangeårigt ønske om at udvide forretningen yderligere skulle nu realiseres. Derfor åbner det kendte spisested på havnen dørene med endnu en udvidelse. Fiskeskuret i vandkanten er blevet til en stor flot fiskeforretningen med bistro, rygeri og snart kan man også nyde en stor buffet bestående af fisk og skaldyr. Og hyttefadene, er der stadig, men uden fisk. Det kommer der nok aldrig, for Henrik har fået lavet nogle helt nye, og skal bruges som plantekasser, med marhalm. Mere maritimt kan det ikke blive.