Torvet, Nykøbing

Man fornemmer nærmest aktiviteten på dette sommerbillede fra Torvet i Nykøbing.  Biler, busser, cyklister og gående på torvet.  Vi er i starten af 1960, hvor Gunnar Rasmussen har taget billedet fra Landmandsbankens bygning – i dag Dan Rolands Chimpansen . I baggrunden ses Linde Alle og til højre den flotte bygning – den tekniske Skole hvor Advokat Per Jensen i dag holder til.
Hotel Phønix
På den venstre side ses Hotel Phønix, som i starten af 60´erne blev drevet af Bror Harry Olsen.
Han havde hotellet indtil 1964 hvor Alfred Ørndorf tager over – det var i øvrigt ham der i 1965 indrettede ”Den gamle Stald” med bar med bowlingbaner, spilleautomater og jukebox.
TAXA
Til højre i billedes ses TAXA skiltet, årsagen til at det hæger der, var at vognmand Ejner Madsen, boede på Algade 56. Han stifter i øvrigt i 1964 TAXA, sammen med Jens Petersen, Ebbe Petersen og Johannes Mortensen alle Nykøbing.
De åbner TAXA i et stort træhus på stationspladsen. På toppen af huset placeres dette skilt. Busserne
På billedes ses i alt 3 forskellige busser. 2 kørende og en holdende. Da eksperten ud i busser i Odsherred, Steen Ole Clausen, får forelagt dette billedet konstaterer han omgående at der ikke har kørt busser gennem Algade i rute, så konklusionen må derfor være at busserne er hyret til ”Turistkørsel”. Bussen midt i billedet har et skilt i venstre side. Her har der efter al sandsynlighed stået “Turistkørsel”, som var en af Turistbureauets populære “Rundture i Odsherred”, og som netop blev startet op i disse år af daværende turistchef Poul Skytte Olsen.
Steen Ole Clausen fortæller i øvrigt at alle tre busser på kortet tilhørte Odsherreds Jernbane.

 

Bagerst til venstre på parkeringspladsen ses en lille Ford Køln, OHJ vogn 15, årg. 1952 med 17 siddepladser. Bussen er købt af H. G. Buus 22. maj 1954, og blev skrottet 1968.

 

Ca. midt i billedet OHJ vogn 24, som er en Volvo B – årgang 1960 med 30 siddepladser. Den kendes især på fronten, som ingen andre busser før den er magen til.

 

Forrest til venstre – på ved ud af billedet – ser man lidt af en af OHJs mere berømte busser, som er en Scania Wabis – årg. – 1956 med 32 siddepladser – det var en bus med buet glastag, gule gardiner og cremfarvet indvendig, og så havde den mørkerødt sædebetræk. Kørte på hurtigruten til Valby og blev som det ses på billedet brugt til turistkørsel.