En skærsliber ved navn Kristian ”Slagter”

Dette postkort er fra 1932 og udbyderen er ukendt. Men det er stemplet i Bråde (Braade).  Afsenderen er Ketty som ønsker sin søster Jenny Christiansen Siddinge, pr. Vig tillykke med fødselsdagen. Der er en lille usikkerhed omkring motivet, når udbyderen er ukendt og samtidig er der ikke nogen tekst trykt på kortet, som angiver hvor motivet er taget. Men da kortet er sendt lokalt, fra Bråde til Siddinge, må man formode at har en tilknytning til området.
I bogen ”Historie og fortællinger fra Bråde og Hølkerup”, af Poul Kristensen, omtales der en skærsliber ved navn Kristian ”Slagter”, som havde en hund ved navn Bob som ved hjælp af seletøj hjalp med at trække trillebøren. På billede er det dog ikke en trillebør men en vogn som trækkes. Om Kristian har haft flere vogne i tidens løb må stå hen i det uvisse. Måske en læser kan hjælpe her. Faktum er i al faldt at kortet er sendt fra Bråde, men måske nogen kan kende huset bag ved, og derved bekræfte den geografiske tilknytning.

Skærsliberen skaffede til dagen og vejen ved at slibe de sakse eller knive, som var blevet sløve.  For byens børn var det altid en stor oplevelse når en skærsliber lagde vejen forbi. Nogle gange hjalp skærsliberen til med forefaldet arbejde, dette udløste ofte et eller flere måltider. Overnatningen foregik som regel i en laden, nogle eller i stalden sammen med dyrene. Da Skærsliberen bedste ven ud over hunden ofte var flasken, blev der drukket tæt. Derfor blev cigaretter og tændstikker afleveret til ejeren af laden, inde skærsliberen lagde sig til at sove. Om morgenen inden han drog videre, blev det så pænt afleveret tilbage.

kristian slagter1