Da det danske politi igen trådte i funktion, blev det markeret ved en højtidelighed på politistationen. Gideon fortæller:
”Uofficielt har det været i funktion siden kapitulationen, ja, faktisk siden september i fjor, idet mange af politiets folk har gjort tjeneste i modstandsbevægelsen, men først søndag formiddag kl. 10 skete den officielle overtagelse af landets politistationer. Nykøbing skete der på politistationen en lille højtidelighed, der overværedes af den fuldtallige politistyrke med fuldmægtig Fugl i spidsen og vagtværnet med borgmester Olsen og (mig) leder lrs. sagfører Gideon i spidsen. På slaget 10 tog fuldmægtigen ordet og udtalte: ”Så kom den dag, vi har ventet på i 8 lange og trange måneder, og vi tager atter vor station i besiddelse. Det har været en ond tid. “800 kollegaer blev deporteret til Tyskland og 80 mistede livet. Vi vil bevare mindet iblandt os. Der bliver meget at gøre i den kommende tid, men heldigvis er styrken udvidet med vagtværnet, så vi nu er 15 mere, men vi må så hurtigt som muligt se at få vort arbejde ind i vort normale gænge og forhåbentlig varer det ikke længe, før vi får et fredeligt dansk politi på gaden uden maskinpistoler på skulderen. ”
Gideon sluttede højtideligheden med at aflevere vagtværnet til politiet. Forinden takkede han hvert enkelt medlem af korpset for deres indsats. Det havde været en vanskelig opgave for våbenløse mænd at skulle udføre et politimæssigt arbejde blandt deres kammerater, men stort set var det lykkedes. Gideon rettede også en takt til hjælpevagtværnet blandt byens mandlige borgere. Til højtideligheden havde mange af byens borgere sendt blomsterhilsner, og overalt hvor de uniformerede betjente viste sig på gaden, blev der råbt tillykke.
Herefter tog politifuldmægtigen ordet og sluttede med en hyldest til vagtværnet, der havde klaret de sager, der ikke angik de fremmede godt. Borgmester Olsen bød politiet velkommen tilbage, og hyldede ligeledes vagtværnet og dettes leder, landsretssagfører Gideon, der havde lagt et stort arbejde i denne sag.
Indbrud i sommerhusene var et stort problem. Ved Høve havde der været indbrud i over 40 sommerhuse. Mistanke blev rettet mod Hipofolk, og selv om en omfattende undersøgelse blev igangsat, fandt man aldrig de skyldige.
Omkring 150 frihedskæmpere fra Fårevejle, Svinninge og Hørve samledes på sportspladsen til parade. De første retssager mod de formede landsforrædere begyndte herefter i Nykøbing. En af de anholdte var den tidligere gårdejer Werbel fra Ordrup. Han havde siden 1934 været leder for nazi-partiets afdeling i Odsherred. I 1943 kom han i tysk militærtjeneste.