Odsherreds sommersedler

Han var manden der startede de kendte turistbusture rundt i Odsherred, hvor turister kunne se alle Odsherreds seværdigheder og han var også manden som startede Odsherreds Sommersedler. Poul Skytte Olsen har været først med mange ting, ting som senere er blevet kopieret, til andre dele af landet. Poul Skytte Olsen fik kontakt med Odsherred som journalist. Først var han ansat på Holbæk Amtstidende, og via der, kom han i 1941 til Odsherreds Avis som redaktør.

Windeløv og Skytte-Olsen et godt par.
Der kom han hurtigt i kontakt med stationsforstander Windeløv, som var meget aktiv i turistarbejdet. I 1943 blev Skytte sekretær i turistforeningen, et arbejde han kunne passe samtidig med jobbet på avisen.  For at få en bedre i kontakt med turisterne, begyndte Skytte og Windeløv at udgive Odsherreds Sommersedler, som udkom i juni, juli og august ligesom der udkom et nummer i påsken. Sommersedlerne havde således 30 års jubilæum i 1973 hvor eksemplaret, hvis forside er afbilledet i denne artikel er fra.  Sedler er i øvrigt lidt misvisende, for i de enkelte eksemplarer jeg har fra 1973, så er hver udgave på omkring 60 sider.  Sideantallet varierede fra 48-56 sider i starten, og op til 64-72 sider i industriferien, og så ned til 48-56 sider sidst i august.

Central-Trykkeriet
Hvert år i maj ankom en jernbanevogn med store paller papir til trykningen, og de mange paller blev for det meste opbevaret skråt over for trykkeriet (som lå på Algade, der hvor Ofelia i dag har til huse), i sadelmager Frederiksens gård, hvor der i en stor ladebygning var plads til al papiret.
1. januar 1965 startede Steen Ole-Clausen på Cetral-Trykkeriet, og et af hans job var bl.a. at opsætte Odsherreds Sommersedler. Han husker fint, når det var tæt på deadline, og der manglede noget tekst, så skulle man have fat i Skytte Olsen. Kort tid efter var der skrevet det der mangle, og et bud afleverede det på trykkeriet. Teksten var altid præcis og velskrevet. Senere blev Ole Clausen taxa chauffører og buschauffør for OHJ. Interessen for det lokalhistoriske har altid været der og der findes vel ingen, der ved mere om busser og busruterne i Odsherred end Ole, som også er en af de bærende kræfter i Odsherreds Wikien, som drives af Odsherred Lokalarkiv. Så kære læsere måske I kan hjælpe. Ligger nogen inden med alle eksemplarerne eller har nogle de første udgaver at bladet, eller er der nogen som har flere oplysninger, så er man velkommen til at kontakte mig. Så bringer vi ved en senere lejlighed en opfølgning på denne historie.

Odsherreds Sommersedler

 

Jubilæumsudgaven af Odsherreds Sommersedler.